במאי 1979 לאחר חתימת הסכם השלום ההיסטורי בין מצרים לבין ישראל ביקר נשיא מצרים, אנואר סאדאת בעיר באר שבע. מה לנשיא המצרי ולעיר הדרומית? התשובה נמצאת במקור התרבותי המשותף לנו ולמצרים, ספר הספרים הוא התנ”ך. כחלק מסיפורי אברהם האב המשותף של ישמעאל ויצחק, מתוארת ברית השלום שנכרתה בינו לבין אבימלך מלך גרר, ממש בעיר באר שבע.
“עַל כֵּן קָרָא לַמָּקוֹם הַהוּא בְּאֵר שָׁבַע כִּי שָׁם נִשְׁבְּעוּ שְׁנֵיהֶם. וַיִּכְרְתוּ בְרִית בִּבְאֵר שָׁבַע וַיָּקָם אֲבִימֶלֶךְ וּפִיכֹל שַׂר צְבָאוֹ וַיָּשֻׁבוּ אֶל אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים. וַיִּטַּע אֶשֶׁל בִּבְאֵר שָׁבַע וַיִּקְרָא שָׁם בְּשֵׁם יְהוָה אֵל עוֹלָם” (בראשית כא פס’ לא-לג)
עבור סאדאת, הברית ההיסטורית לא נשארה חתומה בספרים אלא היא היוותה עדות חיה לרציפות ולהמשכיות לאורך הדורות. כך לאחר שנות מלחמה ארוכות ומדממות את סיום הסכסוך הוא בוחר לציין דווקא בבאר שבע, עיר המייצגת את ההמשכיות בין עבר להווה, בין מסורת לבין חידוש.
אנו מזמינים אתכם לסייר יחד עימנו בתחנות שונות ברחבי העיר העתיקה, ולראות את החיבורים שמציעה העיר בין עבר להווה, בין מסורות לחידושים בין סיפורים לבין מעשים. בואו נצא לדרך!






תחנה ראשונה – באר אברהם
ברוח הפיוס והאחווה נתחיל את ביקורנו ב – באר אברהם , הנמצאת בפאתי העיר העתיקה. הבאר נמצאת בליבו של אתר מרשים שמגולל את סיפורו של אברהם המקראי.לאחר המפגש עם “אבי המסורת” נצלול פנימה להוויה המתחדשת של החברה הבאר שבעית.
הסיור שלנו לא בא לדבר על מלחמות, או על פילוגים אלא דווקא על הממד המחבר והמקרב שנמצא ברחובות העיר. בהם משתלבים מסורת וחידוש, בין התחדשות לשימור בין תרבויות הנפגשות לשיח בצומת הדרכים שבין הים למדבר.
תחנה שניה – רחוב סמינלנסקי מפגש בין זהויות
בתבורו של רחוב סמילנסקי הנמצא באזור הדרום מערבי של העיר העתיקה, ניתן למצוא את הבית הגאה הפועל למען הקהילה הלהט”בית לא רק בבאר שבע אלא בכל רחבי הנגב. לצידו בבית עתיק יומין שוכן מכון אג’יק – המרכז היהודי-ערבי לשוויון העצמה ושיתוף, המקיים מפגשים בין מוסלמים ליהודים בכל רחבי הנגב. לצידו בית כנסת טורקי ובקצה הרחוב שוכן בית הקפה, כפרה, המצליח לייצר תרבות קולינרית צעירה ובועטת.
תחנה שלישית – רחוב הרצל, הופך חזון למציאות
מכאן נמשיך את סיורינו אל עבור היצירה המקומית, נפתח בביקור בתיאטרון הפרינג’ הבאר שבעי שחגג לא מזמן עשר שנות פעילות . התיאטרון מהווה בית ליוצרים מהדרום, המקדמים יחד יצירה מקומית בעלת אג’נדה חברתית וייחודית. מעבר לאירוח הצגות, מופעים ומפגשי אמן שהוא יוצר, התיאטרון מארח בכל קיץ את פסטיבל הפרינג’ הבינלאומי והופך את רחובותיה של העיר העתיקה למוקד משיכה ססגוני.
אם מתחשק לכם אתנחתא נעימה ניתן למצוא אותה בחנות הספרים, עשן הזמן. המקום מהווה בית לתרבות, נוסטלגיה, קפה וספרות איכותית. בדומה לקהל המשתנה של העיר העתיקה, במקום מתקיימים ערבי בירה, מופעי פרינג’, הופעות והרצאות חיות מכל הסגנונות. כך שבכל יום שתגיעו תתוודעו לסגנון קצת אחר, מה שמקנה למקום ממד ייחודי ומעניין.
תחנה רביעית- הישיבה החילונית מחזירה עטרה ליושנה
מעבר לפינה, ברחוב האבות 33, שוכנת לה הישיבה החילונית של בינ”ה, התנועה ליהדות חברתית. הישיבה עוסקת הלכה למעשה בהתחדשות המסורת. בין שלל פעילותיה תוכלו למצוא: ש”שינים הפועלים ברחבי העיר, תוכניות העוסקות באומץ בשאלת החיבור בין יהדות לחילוניות המתעצבת של ימינו ומפגשים וחגים העוסקים במרחבים בין האישי לחברתי. לפני הביקור אתם מוזמנים להיכנס ללוח האירועים של הישיבה ואולי תיפלו על חברותא מעניינת שנע בין עולמות, ומחברת בין מחשבות והגיגים.
תחנה חמישית – הינה הם באים השדים האדומים! מועדון הכדורגל ששינה את פני הדרום
חווית ההתחדשות האופפת את האוויר באה לידי ביטוי איך לא גם בכדורגל הבאר שבעי. לאחר ארבעים שנה של שוטטות במדבר בלי אליפות, הפכה הקבוצה הפועל באר שבע למובילה בכדורגל הישראלי עם שלל זכויות ותארים בשנים האחרונות. המועדון נתפס כגורם מאחד ואקטיבי בקהילת הנגב. מועדון הכדורגל מושך אליו אוהדים מדתות ותרבויות שונות אשר מתאחדים למטרה משותפת. הקבוצה שותפה בפרויקטים חברתיים בעיר – אימוץ בתי ספר, נוער בסיכון, ילדים עם צרכים מיוחדים ועוד. כוכבי הקבוצה הפכו עצמם למשחררי העיר במובן הספורטיבי. שיטוט בסמטאות יובילו אותנו לשלל ציורי גרפיטי מרשימים המחברים בין הפרשים האוסטרלים- “משחררי” העיר לקבוצת הכדורגל הבאר שבעית. הפיכתה של באר שבע למוקד מוביל בספורט הינו רק נדבך אחד מיני רבים, בירת הנגב מתגאה ביצירה של תרבות מובילה ויוצרת, תעסוקה ומסורת כל כך ייחודית המאפיינת אותה ומאירה את החברה הישראלית בשלל צבעיה השונים והמגוונים.
+
הסתקרנם.ן? רוצים.ות להעמיק ולגלות עוד סיפורים ואנשים במרחב הבאר שבעי? הצטרפו אלינו לסיור מרתק שנע בין המעגל האישי לחברתי, בין העתיק לחדש ובין המסורת להתחדשות. לחצו כאן לפרטים נוספים