בינה בפייסבוק בינה באינסטגרם צרו קשר עם בינה במייל

יום המשפחה כהזדמנות לפיתוח חוסן אישי וקהילתי

אנו בעיצומו של הגל החמישי של הקורונה, בכל בית כמעט יש מאומתים ומאומתות. בתוך הכאוס הזה מערכת החינוך מנסה להתנהל כבימי שיגרה. זאת כאשר פעם הצוות חולה, ופעם התלמידים והתלמידות. המציאות הזו מציבה אתגר לתלמידים, לסגלי ההוראה, לצוותי הניהול וכמובן גם להורים. פתרונות כאלו ואחרים של למידה מרחוק ולמידה ממוחשבת הם מענה לסימפטומים. הקושי המרכזי של שמירת חוסן רגשי, התמדה בלמידה והקניית כלים הולך ומחריף. כדי להתמודד אתו יש צורך במתן מענה הוליסטי הרואה את התלמיד בהקשרים רחבים של מעגלי השייכות השונים העוטפים אותו.

“דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד “

פתגם עממי זה המעטר את מסדרונות בתי ספר רבים, מקבל משנה משמעות בימים אלו. קשה עד בלתי-אפשרי להתמודד עם המציאות המשתנה, עם האתגרים החברתיים והנפשיים, עם הצורך “להציל” עוד שנת לימודים. יש פה צורך בשיתוף פעולה של המשפחות וסגלי ההוראה. לא ניתן עוד להפנות גב למציאות במילים: “בית הספר יטפל”, “זה באחריות המורה” וכו’. ללא שילוב כוחות, הפערים הלימודיים והמצוקות הרגשיות והחברתיות יחריפו ועלולים ללוות את הילדים עוד שנים ארוכות..

יום המשפחה כהזדמנות

ב-ל’ בשבט (1 בפברואר) נציין בישראל את יום המשפחה, החג העולמי הותאם למציאות הישראלית והועבר מימי האביב לחורף. זאת בעקבות הרצון לחבר בין יום המשפחה ליום פטירתה של הנרייטה סולד, פעילה ציונית עתירת זכויות שהקימה את ארגון הדסה ואת רשת טיפות החלב המוכרות לנו עד היום. המורשת החברתית של סאלד עסקה במתן סיוע חומרי לילדים וילדות שחיו בתת תנאים בארץ ישראל של שנות העשרים והשלושים. כיום, 76 שנה אחרי מותה, מרבית ילדי ישראל אינם שרויים במצוקה חומרית, אך יחד עם זאת המצוקות הרגשיות הנגרמת בעקבות שנות המגפה מאמירות. מצוקות אלו שפעמים רבות נסתרות מן העין הן לא פחות חמורות ממצוקות חומריות, והן עלולות להשפיע לטווח הארוך. מציאות זו מצריכה אותנו להיערך מחדש, להפנות מבט אל עבר האתגר ולהתגייס כמשפחות וכקהילות חינוכיות למתן מענה לתלמידים ולתלמידות. 

מציאת החוסן האישי, המשפחתי והקהילתי

השנה לאור המציאות החברתית המורכבת בה נתונים התלמידים והתלמידות נפנה  את תשומת הלב ביום המשפחה אל עבר מקורות החוסן המעניקים ביטחון ויציבות לתלמידים ולתלמידות. כדי שמקורות החוסן  לא יישארו רק מעל לפני השטח יש לתת להן מקום, לשוחח עליהן לעבד אותן בשיח או בפעילות שיעבירו אותם ממודעות פסיבית למודעות אקטיבית. כזו המאפשרת להם להיות חלק מארגז הכלים העומד לרשותם של התלמידים והתלמידות בעת התמודדות עם משבר. 


אברהם אייזן הוא סמנכ”ל חינוך בבינ”ה התנועה ליהדות חברתית, בעל תואר שני במדיניות ציבורית ותואר שני בהיסטוריה של עם ישראל. יזם ופעיל חברתי בתחומי חינוך וחברה. מתגורר במודיעין עם משפחתו.

מאמרים נוספים: