מתי בפעם האחרונה הייתם בדרום תל אביב?
“כאן אני אוהב ללכת. בערבוביה הזו של בתי מלאכה, ארובות חלודות, שטחי הפקר, בתי מסחר קטנים, מסעדות פועלים, מוסכים שופעי פיח וגריז, בתי כנסת ישנים, חדרי חזרות מעושנים, בין הנגריות למסגריות, באזור הפועלים קשי היום הטרודים במלאכתם ומקווים לטוב. כאן זה לא רמת אביב ג’. כאן אין כסף קטלני. כאן יש חומוס עם פול בהפסקת צהריים ואיזו תקווה קלושה באוויר בין הערביים”.
אהוד בנאי
שכונות דרום תל אביב נתפסות בתור “החצר האחורית” או “המערב הפרוע” של תל אביב – לא רק בעשורים האחרונים – אלא מאז שהוקמו השכונות הללו, עוד לפני קום המדינה. הן מעולם לא היו חלק מהאתוס של העיר הלבנה שקמה מהחולות. אנחנו רוצים להציע לכם לעקוב אחרי הסיפור שלא מסופר ולהיות תיירים באזורים בהם עוד לא ביקרתם, ולגלות לצד המקומות החדשים כמה דברים שלא חשבתם על דרום תל אביב.
אספנו לכם חמש נקודות חובה שיעזרו לכם להתחבר לאיזור הכי מסקרן בעיר
1. חוויה קולינרית בתחנה המרכזית החדשה
הציבור הישראלי נרתע מאוד ממפלצת הבטון השוכנת בין שכונת נווה שאנן לשפירא, ובצדק יש לומר. המקום הוא מבוך אדריכלי סבוך ומסועף, ובהצלחה עם למצוא את היציאה. אבל אם מצא אתכם היצר ההרפתקני תופתעו לגלות שהתחנה המרכזית מלאה מציאות זולות, יוזמות חברתיות ואוכל טוב! בקומה הרביעית של התחנה המרכזית תוכלו למצוא מספר מכולות שקהל היעד המרכזי שלהן הוא אוכלוסיית מהגרי העבודה השוכנת סביב התחנה מטעמי נוחות ונגישות לתחבורה. המכולות יציעו לכם שלל ירקות, פירות, חטיפים ומוצרי מזון שלא פגשתם מעולם (אולי רק בטיול המשפחתי לתיאלנד). מידי יום שישי נפתח בקומה 4 שוק אוכל פיליפיני אותנטי במחירים שווים לכל נפש.
2. משב רוח תרבותי בבית האדום בשכונת שפירא
ברחוב מסלנט 37 שוכן בית פרדס עתיק ומרשים בגודלו ועיצובו, הידוע בכינויו “הבית האדום”. נשמע מוכר? בעבר היו ארבעה בתים ברחבי תל אביב שכונו הבית האדום, זה שבשכונת שפירא הוא אחד מבין השניים שנותרו. זהו הבית הראשון בשטחה של השכונה שהוקם בתקופה העותמנית, עוד לפני ששפירא הגה את רעיון השכונה במוחו. באותה תקופה נבנו כ-200 בתי באר ברחבי יפו ודרום תל אביב של היום. לאחר שנים של הזנחה חודשה הפעילות בבית האדום בשנים האחרונות על ידי תושבי השכונה – וכיום הוא משמש מרחב לאומנות ותרבות, מתוך תפיסה שאלו יקרבו בין אוכלוסיות שונות המתגוררות בסביבה. הבית מכיל מיצגי אומנות מתחלפים, סדנאות והרצאות בנושאים שונים לקהל הרחב ומהווה אחד המוקדים של פסטיבל אביב המתקיים בשפירא מידי שנה.
ישראל מסלנט 37, תל אביב
3. יהדות ישראלית בלב הטבע העירוני
חוויה משפחתית בגני הטבע – אם עוד לא יצא לכם לבקר אותנו בבית שלנו – זו ההזדמנות שלכם! הישיבה החילונית של בינ”ה ברחוב לבון הממוקמת על התפר שבין תל אביב ליפו, היא מוקד צומח פעיל למגוון פעילויות תרבות לקהל הרחב בכל הגילאים: בית מדרש לצעירים, קבוצות לימוד, אירועי לימוד והעשרה בחגים ומועדים, שבתות משפחתיות בגן הבוטני הכוללות סיורים בגן הבוטני המרהיב, הפעלות לילדים וקבלות שבת קהילתיות שמאפשרות לעצור מהמולת השבוע ולהנות מחוויה משפחתית ייחודית. הפעילויות מתעדכנות כל הזמן, ואתם מוזמנים לקחת חלק. רבות מהפעילויות שלנו התקיימות בגן הבוטני הירוק בשיתוף פעולה עם גני יהושע.
לבון 6, תל אביב
4. מה בין בית כנסת לקומוניזם?!
שכונת שפירא התאפיינה בקהילות מסורתיות שהתיישבו בה מיום היווסדה. תנאי המחייה המאתגרים מחד אך הזולים מאידך משכו אליה בשנות ה-20 של המאה הקודמת קבוצות של עולים שהגיעו יחדיו ארצה, כך שכל קהילה או קבוצה ייסדה לעצמה בית כנסת שיהווה מקום מפגש ומקום תפילה משותף על פי המסורות מהן הגיעו. ייחודי הוא סיפורה של קהילת סלוניקי שנציגיה הראשונים הגיעו לשפירא בשנות ה-30 וייסדו בה את בית הכנסת שלהם ברחוב מקור חיים. לאחר מלחה”ע השנייה – בה נספתה רוב קהילת יהודי סלוניקי, הגיעו שורדים מהקהילה וחברו לחבריהם בשכונת שפירא. מכיוון שלא היה הרבה בידם של אותם עולים – החליט ועד בית הכנסת להפעיל את בית הכנסת במתכונת “קומוניסטית”: חברי הקהילה לא יכולים לקנות את זכויותיהם בבית הכנסת (כמו מושב קבוע, הובלת חלקים שונים בתפילה וכן הלאה) – כל אחד מגיע לתפילה עם כיסא מהבית, ותפקידים שונים בתפילה נקבעים בתורנות מתחלפת בין חברי הקהילה.
מקור חיים 7, תל אביב
5. בית קפה קהילתי חברתי
קפה שפירא הוא בית הקפה הראשון שהוקם בשכונת שפירא. בית הקפה נפתח בשנת 2015 בבית נטוש באחת מגינות השכונה. הרעיון שעמד לנגד עיניהם של המייסדים תושבי השכונה (חננן אננדו מרס ויונתן ברגמן) הוא הרצון לייצר מקום מפגש קהילתי, ועם זאת לא לפגוע במרקם החיים הייחודי של השכונה. בית הקפה ספג התנגדות רבה עם פתיחתו, אך ניכר כי עם הזמן הוכיח שהוא מצליח לשמר את האופי השכונתי ולא לפגוע בו. מעבר לתפריט (הזול משמעותית מהממוצע התל אביבי) מציע בית הקפה גם ערבי תרבות פתוחים לקהל הרחב, ערב סרט אחת לשבוע, לוח מודעות קהילתי לפרסום יוזמות שונות של תושבי השכונה, ישיבה במגוון סוגים המתאימה לגילאים שונים וחיוכים לרוב.
רלב”ג 16 תל אביב
וזוהי רק ההתחלה! אם שכונות דרום העיר קרצו וקראו לכם להעמיק יותר – פנו אלינו לתיאום סיור חברתי עם בינ”ה. תמצאו אצלנו מגוון סיורים בשכונות השונות של דרום תל אביב, המציעים שיח חברתי ביקורתי, חשיפה ליזמויות של תושבים ומוסדות השלטון, מפגש עם אוכלוסיות שונות ובעיקר הרבה נקודות אור על האזור שנתפס בעיניי רבים כחשוך ואפל.